fbpx

Forebyggelse af alger

Døjer du med alger i dit akvarie?

Det kan skyldes flere forskellige årsager, da der findes 4 forskellige slags algegrupper:

1) Grønalger
2) pensel, hår og trådalger
3) blågrønalge (Cyano)
4) Diatom (kiselalger)

Hver af disse algegrupper kan behandles på en specifikt måde. Døjer man f.eks. med penselalger på baggrunde og andre genstande i akvariet, kan det lade sig gøre at pensle dem direkte med produktet Easy Carbo under et vandskifte. Lad det virke i 5 minutter inden der fyldes vand i igen og dette vil slå algerne ihjel.

Døjer man i stedet med en af disse to: Blågrønalge (Cyano bakterie) / Diatom alge – bekæmpes disse ved en mørklægning. En mørklægning foretages bedst med 5-6 lag avis, som tapes tæt om akvariet både langs sideruderne og i toppen, så akvariet lukkes helt hermetisk for lysindfald. Fordelen ved avislagene, er at det er helt lystæt i modsætning til sorte plastposer, tæpper, lagner m.v., som er gennemtrængeligt for lys og det vil derfor ikke have den ønskede virkning. -Så her kan den ugentlige gratis-avis, virkelig komme til sin ret 😉

I forbindelse med Diatom-/(Brun-)/kiselalger, omtales det ofte, at man skal sætte mere lys på og at det vil have en god virkning for at dræbe netop kiselalgerne.

Er uheldet ude og du har prøvet at skifte vand i rå mængder, tildækning af akvariet, regndans og intet virker, er der desværre kun kemisk behandling eller en total omlægning tilbage.
Der er dog et par ting du kan gøre for at forebygge situationer som disse og helst undgå at få alger i dit akvarie.

1) Regelmæssigt vandskift.
Det er noget af det mest effektive forebyggelse du kan. Ved regelmæssigt vandskift undgår du en ophobning af næringsstoffer. Det er det som algerne lever af.

2) Begræns fodringen.
Grunden til at algerne kommer er typisk overfodring. Ligger der uspist foder, vil indholdet af næringsstoffer stige og der er en stor risiko for uønsket algevækst.

3) Forebyggelse.
Sørg for at have forskellige algeædere i akvariet, de forskellige typer spiser ikke det samme, så en god blanding gør det lidt svære at være alge i baljen.

4) Begræns lystiden.
Alt over 10 timers lys er spild af energi. En længere belysningstid, kan også føre til øget algevækst. En afbrydelse af belysningen på 2-3 timer midt på dagen, kan være med til at stresse alger og være et led i bekæmpelsen.

En kommentar til “Forebyggelse af alger

  1. Palle Blak Pedersen siger:

    Kan på det kraftigste anbefale Florish Excel til bekæmpelse af trådalger som jeg har døjet med i lang tid. Efter en uges brug begyndte trådalgerne at visne ned og er nu næsten forsvundet. Før måtte jeg dagligt høste trådalger og jeg var lige ved at opgive akvariedrømmen. Tak for endnu et godt råd, Martin.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *