Drømmer du om at anskaffe dig et akvarie til hjemmet, men er lidt usikker på, hvad der alt skal til eller er du i tvivl om, hvad du skal være opmærksom på i forhold til anskaffelse af fisk mm. efterfølgende? -Så læs med her!
Du skal bruge:
1) Et akvarium
2) Lys
3) Pumpe/filter
4) Varmelegeme
5) Termometer
*Man kan med fordel købe et startsæt, hvor disse 5 ting er med!
6) Bundlag
7) Slamsuger
8) Planter (til et 54 liter anbefaler vi, at du vælger 5-10 planter, der ikke kræver meget lys)
9) Trærødder eller sten til dekoration
10) Gødning, flydende/piller
11) Evt. baggrund udvendig eller indvendig
12) Og efter ca. 14 dage fisk
Når du har taget stilling til ovenstående punkter og fået købt de nødvendige ting kommer vi til noget af det sjove. Nemlig opsætning og klargøring af akvariet.
Nu skal vi så i gang:
1) Efter køb af akvarium finder man et godt solidt møbel, der er helt plant (brug vaterpas). Hvis det ikke er helt lige og plant, risikerer man at, akvariet flækker.
Så sætter man evt. baggrund i. Er det en indvendig baggrund, sættes denne fast med akvariesilikone, er det en udvendig baggrund, så kan denne tapes på.
2) Når dette er i orden, hældes bundlaget i (husk at skylle det godt igennem først), dette kan være grus (pænt afrundet uden skarpe kanter) eller sand alt efter smag. Ca. 3cm forrest i akvariet og lad det så skråne op til ca. 6cm bagest, dette giver en dybere effekt i akvariet.
3) Nu fyldes akvariet ca. 1/3 med tempereret vand (ca. 22-24 grader). For at forhindre, at der hvirvles grus eller sand op, stilles der en lille skål, hvor man forsigtigt hælder vandet i. Herefter placeres det, du har valgt som dekoration. Sæt det, så du har 1 eller 2 centerpunkter i dit akvarium (Det er ikke nødvendigt at det er lige i midten af akvariet).
Herefter placeres så varmelegeme og pumpe/filter i akvariet. Pumpe/filter sættes på siden af glasset, -så højt i akvariet, at den kan lave bevægelser i vandoverfladen, når akvariet er helt fyldt med vand.
4) Så er det tid til at plante. Her skal de største planter stå bagerst i akvariet og gerne, så de dækker for pumpe/filter eller eventuel anden valgt teknik. De mellemstore planter sættes midt i akvariet, og de små forrest.
Nu lægges der en gødningspille under hver planterod (disse holder op til et år), sørg for at have så mange planter, at der bliver skjulesteder til evt. yngel, der måtte komme senere.
5) Herefter fyldes akvariet helt op med vand. Så meget, at man ikke kan se vandoverfladen, når der er lagt låg eller armatur på akvariet. Så startes pumpe/filter,
*Læg mærke til, om pumpen giver god bevægelse i vandoverfladen. -gør den det, så er det tid til at tilsætte den flydende gødning, som tilføres akvariet efter anvisning på dunken.
6) Nu kommer så den lange svære ventetid, ca. 14 dage, hvor man ca. hver 3. dag kommer en lille smule fiskefoder i sit fisketomme akvarium. Dette gøres for at få godt gang i filteret, så der kan komme en masse gode bakterier, der senere kan hjælpe med at holde dit akvarium sundt og velkørende. Disse 14 dage kan med fordel bruges til at læse om de fisk, du gerne vil have i dit akvarium, husk det skal være fisk, der kan trives under de samme forhold og spiser nogenlunde det samme foder. Man bliver ofte overrasket over, hvor meget plads en fisk kræver, og det er vigtigt, at man ikke kommer for store fisk i et lille akvarium, da disse så vil mistrives.
Efter 14 dage er det tid til at købe fisk efter en liste, der er lavet på forhånd (Man kan nemlig nemt blive fristet, når man står ude i akvarieforretningen 😁). Husk at købe få fisk af gangen og vær meget opmærksom på de enkelte arters krav til plads og vandkvalitet. Køb kun få arter og så hellere flere af hver art. For mange arter i et akvarium kan være svære at styre og kan virke meget forvirrende, når man kigger på dem.
Alt afhængig af, hvor stort et akvarium du har købt, så køb få fisk den første dag, vent så en uge med at købe flere , derved har du meget større chance for succes. Køb dine fisk i en forretning, du har tillid til, og hvor akvarierne ser pæne ud uden en masse døde fisk i.
Eller man kan ofte få rigtig gode fisk hos private opdrættere, de er endda ofte billigere, og man kan få en god snak om fisk med i handlen.
7) Det nye akvarie er nu startet og her kommer vi til det mest spændende. -Nemlig at få fiskene til at trives og have det godt. En af de vigtigste ting her er vandskift. Skift vand hver uge, ca. 1/3 af indholdet i akvariet, dette gøres med en slamsuger, så du samtidig rengøre bundlaget i dit akvarium. Gør dette til en vane; dine fisk vil elske dig for det. Og når der så er fyldt nyt vand i akvariet, skal der tilsættes den ugentlige mængde af flydende gødning.
8) Når du fodrer dine fisk, skal de kun have en lille smule 2-3 gange om dagen, ikke mere end at der er spist op på et par minutter. Dine fisk vil meget gerne have varieret foder. Hvilken slags er forskellig fra art til art, så dette er du nødt til at have læst om, inden du vælger fisk.
Tillægs viden:
Det filter, du har i dit akvarium, vil på et eller andet tidspunkt blive stoppet, og det kan mærkes på at vandgennemstrømningen ikke er så god mere. Det betyder, at det er tid til rengøring. Det gøres ved at klemme filteret nogengange i en spandfuld af det vand, du har tappet af akvariet ved et vandskifte.
*Det må aldrig vaskes under vandhanen, for så slår du de gode bakterier, der er i filteret ihjel.
På et eller andet tidspunkt kan det gamle filter ikke mere, og du skal have et nyt sat i din pumpe. Her tager du dit nye filter og gnider det godt rundt på det gamle, før du sætter det i din pumpe, netop for at overføre den gode mikrobalance til dit nye filter.